torsdag 2. februar 2012

Viktig med riktig kosthold

Bedre trening med riktig kosthold

Mange kunne fått større utbytte av treningen hvis de visste mer om hvor viktig riktig mat og drikke er i forbindelse med trening. Ikke bare hjelper det deg å yte mer der og da, et sunt kosthold er også en god investering i et sterkt immunforsvar og en god helse. Det er ofte ikke så mye som skal til.


Sunn mat i hverdagen

Det er vel litt selvsagt, men et sunt kosthold i bunnen er viktig for at kroppen skal være på topp og helsen god. Men det har også betydning for å tåle store treningsbelastniger og for å bli raskere restituert og klar for en ny økt. Har man mye karbohydrater i kostholdet, får man større energilagre i musklene (glykogenlagre) og god utholdenhet på trening. - Derfor er det viktig å sette fokus på å spise nok karbohydrater,. - Men de skal være fra sunne kilder, som grovt brød og kornprodukter, frukt og grønnsaker, matvarer som også gir andre viktige næringsstoffer i tillegg til karbohydrater. En god måltidsrytme er også viktig. Og passer man på å få i seg litt proteinholdige matvarer i hvert måltid, får musklene optimale forhold for muskelvekst og vedlikehold. Men det skal være rom for å kose seg. – Maten er mye mer enn næringsstoffer og biokjemi, og det skal man alltid huske på.




Det er også viktig å tenke på hva man putter i munnen når man skal trene. Med riktig påfyll før og under trening vil du få mer overskudd på treningen både fysisk og psykisk og kanskje får man det også mer gøy på trening. Har du litt kunnskap om restitusjon og spiser litt rett etter trening, får du kreftene raskere tilbake etterpå.
Uansett hva du trener eller hvilket nivå du trener på kan det derfor være lurt å ha litt kunnskap om kostholdet og hvilken betydning det har for prestasjon. Med mer overskudd på trening, får man også en bedre økt og dermed også bedre resultater. – Kunnskap gir motivasjon til å etablere gode matrutiner i praksis, mener Anu. - Jeg tror mange kunne ha glede av å lære litt av våre erfaringer, selv om de ikke deltar i OL , men i Birken eller om de trener mest for å holde seg i form.

Ingen kommentarer: